Vierasblogi: Löydä kotimainen ruoka

EIJA-RIITTA

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Kirjoittaja Eija Kodis

Eräs onnellisimmista lapsuuden muistoista lienee kun kesäpäivänä istuin tuvan portailla. Ilman täytti lämpiävän saunan huumaava tuoksu, pääskyset risteilivät kirkuen taivaalla, lehmä ammui laitumella, kädessäni oli haarukka ja siinä vastapaistettu lihapulla.

Meillä on Suomessa rikas ruokakulttuuri. Oman maan sadosta, juureksista, kasviksista, kalasta, lihasta, marjoista ja viljoista on helppoa valmistaa eri vuodenaikoina edullisesti terveellistä ruokaa. Näin laskiaisen aikana laitan mielelläni hernekeittoa ja perunarieskaa. Jos ei itselläni aika riitä ruuanlaittoon niin onneksi meillä on hyviä tuotteita kotimaisesta raaka-aineesta valmistettuina tarjolla. Esim. kotimainen silakka on todella edullinen ja ilmastoystävällinen vaihtoehto ruokapöytään.

Suomalaisten mielestä omassa maassa tuotettu ruoka on tärkeä asia. Siksi suomalaisen ruuan näkyvyyden parantaminen on vielä tarpeen, jotta ihmiset löytäisivät kotimaisen elintarvikkeen kaupan valikoimista. Hyvää Suomesta -hyllynreunaetiketti kertoo suomalaisesta raaka-aineesta ja työstä. Se on tae puhtaudesta, terveydestä ja vastuullisuudesta.

Olen hieman huolissani, että onko suomalaisen ruoan tulevaisuus uhattuna. Osaavatko suomalaiset enää nauttia yhteisistä ruokahetkistä yhdessä laitetun ruoan äärellä? Pikaruokakulttuuri on liian usein ja liian monessa perheessä korvannut lähellä tuotetun laadukkaan ja terveellisen ruoan. Oletko sinä valmis maksamaan extraa siitä, että tiedät ruoan alkuperän ja tiedät sen olevan laadukasta ja terveellistä?

”Tavallisella ruokakorin ostajalla on valtaa vaikuttaa siihen minkälaiset valikoimat kotimaisia tuotteita kauppojen hyllyltä jatkossa löytyy ja minkälaiset olot maanviljelijöillä on.”

Vain yhdessä turvattu tulevaisuus ja toiminnan kannattavuus tuo menestystä ja jatkuvuutta kaikille sekä kaupalle että ruoantuottajalle. Meidän ei siis sovi unohtaa että paras ruoka tulee läheltä. Jos söit tänään niin muista kiittää viljelijää!