Kirje maanviljelijältä: Suosi suomalaista!

EIJA-RIITTA

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Kirjoittaja Kyösti Eskola, Nivala

Kirjoitan maanviljelijän arjesta tähän blogiin, koska uskon, että Eija-Riitta aidosti pystyy ja haluaa viedä viljelijöiden asiaa eteenpäin eduskunnassa.


Maanviljelyn tämän hetken haasteet

Tällä hetkellä yksi suurimmista ruoantuotannon haasteista on heikot tuottajahinnat, joiden lisäksi meillä on erittäin kalliit tuotantokulut. Näiden takia maatalouden kannattavuus on laskenut roimasti ja ajaa tuottajia ahdinkoon.

Käytännössä tämä kehitys näkyy maatalouden rakennemuutoksena, jossa tilakoot jatkavat kasvuaan ja tuotanto tehostuu, mutta tästä huolimatta maatalouden kannattavuus ei ole noussut. Tarvitsemme edelleen entistäkin vahvempaa taloudenhallintaa, osaamista ja tuotannon tehostamista, mutta laadukkaasta, puhtaasta ja eettisestä kotimaisista raaka-aineista ei saa tinkiä.

Sääntöviidakko Suomessa on melkoinen. Nykyiset maanviljelyä ohjaavat säännöt ovat tuoneet tullessaan ison määrän turhauttavia töitä ja säädöksiä, joista jokaisesta pienimmästäkin virheestä rangaistaan. Tämä sääntöviidakko on ottanut lähes kuristavan otteen maanviljelijöistä.

Mietiskelen usein, kuinka kalliiksi tämä turha sääntöviidakko tulee valvontojen ja tarkastuksien jälkeen. Mietin myös, että kuka sen kaiken maksaa. Pahoin pelkään, että me tavalliset kansalaiset pidämme yllä meitä köyhdyttävää järjestelmää ja silti maksamme veromme tunnollisesti. Tietenkin säädöksiä, tarkastuksia ja valvontaa pitää olla, mutta siinäkin olisi aika ottaa käyttöön se kuuluisa maalaisjärki ja kohtuus.


Nuoria tarvitaan lisää maanviljelijöiksi

Tällä hetkellä haasteena on myös maanviljelijöiden alati kohoava keski-ikä. Yli neljännes viljelijöistä on yli 60-vuotiaita ja vain 16% on alle 40-vuotiaita. Tämä hidastaa maatalouden rakennemuutosta, jota tarvittaisiin kannattavuuden nostoon ja maatalouden uudistumiseen. Maanviljelijöiden keski-iän kohotessa muu kasvinviljely on tullut ensimmäistä kertaa yleisimmäksi päätuotantosuunnaksi.

Tämä tarkoittaa sitä, että tuet valuvat yhä useammin pienviljelyyn aktiiviviljelyn sijaan. Järjestelmä ei suosi tässä aktiivista ruoantuottajaa, vaan aiheuttaa sen, että pellon osto- ja vuokrahinnat ovat karanneet paikoin lähes järjettömiin.  Mielestäni pitäisi saada uusi sukupolvenvaihdosten tukiohjelma, jolla niistä saataisiin kannattavia niin luopujalle kuin jatkajallekin. Käytännössä se tarkoittaisi esim. verohelpotuksia sukupolvenvaihdoksissa sekä tila- että peltokaupoissa. Myös maataloustuet pitäisi ohjata nykyistä voimakkaammin ruoantuotantoon.


Suomalaisella maaseudulla on mahdollisuuksia

Meillä täällä Suomessa tuotetaan maailman puhtainta ja laadukkainta ruokaa. Puhtaat ja laadukkaat elintarvikkeiden raaka-aineet yhdistettynä meidän huippulaadukkaaseen korkean teknologian elintarviketeollisuuteen voivat luoda oikein brändättynä globaalissa mittakaavassa huippuja menestystarinoita ja tuoda elinvoimaa Suomeen.

Tällä hetkellä meillä on loistavasti saatavilla suomalaista lähiruokaa, jonka kysyntä kasvaa jatkuvasti.

Lyhyesti sanottuna: Lähiruuassa on tulevaisuus!”

Mikäpä sen ekologisempi ja terveellisempi vaihtoehto, kuin muutamien kymmenien kilometrien sisällä tuotettu elintarvike, josta taatusti tiedät mitä se on.


Energiaa maaseudulta

Maatalous on myös tulevaisuuden energianlähde. Meillä on avaimet tuottaa 100% uusiutuvaa kotimaista hiilineutraalia energiaa biokaasulla, koska tarvittavat raaka-aineet löytyvät lähes jokaiselta kotieläintilalta. Laitteistot ja teknologiakin ovat valmiina Suomessa ja maailmalla. Biokaasun käyttöönottoa hidastaa vain se, että sähkön myyminen verkkoon ei ole sähkön “pientuottajille” kannattavaa. Tähän tarvitsemme tulevaisuudessa tukea ja päätöksiä, jotta tulevaisuudessa saadaan nauttia kotimaisesta uusiutuvasta energiasta ja hiilineutraalista maataloudesta.

Lopuksi heitän pallon kuluttajalle: Suosi suomalaista! Valitsemalla suomalaista voit vaikuttaa siihen, että myös tulevaisuudessa on saatavilla kotimaista puhdasta ruokaa.

Tervetuloa tutustumaan Löydä kotimaista ruokaa –tapahtumaan Nivalan K-Supermarkettiin 4.3.2019!