Äitiyden ensimetreillä tuki on tarpeen

EIJA-RIITTA

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin


Olen saanut viestejä äitiydestä ja vaalitapahtumissani on ollut paljon keskustelua äidin roolista ja erityisesti imetyksestä. Lapsen saaminen on elämän mullistava tapahtuma. Suomessa tähän kuitenkin on globaalisti katsottuna huippuluokan olosuhteet kattavan ja osaavan neuvolajärjestelmän ansiosta. Sekä äidin että vauvan hyvinvointia seurataan säännöllisesti ja ongelmiin puututaan tehokkaasti. Tämä on järjestelmä, josta tulee pitää kiinni. Kun itselläni ei ole lapsia, iloitsen aivan erityisesti jokaisesta lapsesta. Muutamat äidit ovat antaneet minulle vinkin imetyksen merkitystä korostavasta kampanjasta, jonka tukena ovat Imetyksen tuki ry, Tehy ry, Suomen Terveydenhoitajaliitto ry ja Vauvamyönteisyyskouluttajat ry.


Tukea raskauteen


Raskauden edetessä aletaan synnytykseen valmistautua jakamalla tietoa synnytyksen vaiheista ja siitä palautumisesta. Synnytysvalmennuksissa voi harjoitella yhdessä tulevan isän kanssa synnytyksen vaiheisiin liittyviä asioita ja opetella hengittelyä, rentoutumista sekä kivunhallintaa. Toivon, että kaikki lasta odottavat osallistuisivat valmennukseen. Se on tärkeä tuki.


Imetys tukee kokonaisvaltaisesti vauvan kehitystä


Kun vauva on syntynyt tulee imetys ajankohtaiseksi. Tähän saakka äidit ovat saaneet kohtuullisen yhdenmukaista neuvontaa ja ohjausta, mutta imetyksen suhteen on suuria eroja tiedonsaannissa sekä asenteissa. Äidinmaito on parasta mahdollista ruokaa vauvalle ja imetyksestä on myös äidille monenlaisia hyötyjä. Imetyksen aikana erittyy stressiä lievittävää ja hyvää oloa tuottavaa oksitosiinia. Imetys auttaa raskaudesta palautumisessa monin eri tavoin.


Hyödyt vauvalle


Imetys suojaa lasta tulehdussairauksilta ja täysimetys vähentää tutkitusti korvatulehduksia sekä hengitystie- ja suolistotulehduksista johtuvia sairaalakäyntejä. Imetys suojaa myös kohtalaisesti astmalta, atooppiselta ihottumalta ja kätkytkuolemalta. Imetetyillä lapsilla on myös muita vähemmän keliakiaa, lapsuusiän leukemiaa sekä muita sairauksia. Imetys estää myös lihavuutta myöhemmällä iällä.


Aina imetys ei kuitenkaan onnistu


Imetys on joskus vaikeaa eikä onnistu ilman apua. Saamani palautteen perusteella synnytyssairaaloissa ja perheissä on vielä erilaisia asenteita ja osaamisia imetykseen liittyvissä asioissa. Paljon positiivista kehitystä on tapahtunut, mutta edelleen riittää kehitettävää. Moni äiti on sitä mieltä, että neuvolatoiminta valmistaa synnytykseen, mutta synnytyksestähän kaikki vasta alkaa. Synnytyksen jälkeiseen aikaan vauvan kanssa imetyksineen ei välttämättä valmisteta riittävästi.

Imetykseen liittyy monia kysymyksiä: Miten maidontulon saa alulle? Miten rinnat kestävät imetystä? Mitä jos oma maito eri riitä? Milloin tietää että oma maito riittää? Miten maidontuotanto kehittyy imetyksen aikana ja miten sitä voi lisätä? Miten rintoja suojataan imetyksen aikana? Niinpä on hyvä tietää mistä tukea ja neuvoja saa tarvittaessa. Oman lähipiirin neuvot eivät välttämättä ole ajantasaisia ja oikeita.

Hyviä tiedonlähteitä ovat mm. imetys.fi sekä imetystukiryhmät. Perheitä tulee jatkossakin tukea äitiyden ensimetreillä ja tarjota perheiden perustamiselle hyvät olosuhteet. Osa äideistä tarvitsee enemmän tukea kuin toiset. Meidän on pystyttävä tukemaan kaikkia myös tässä.