Ääni maalle – pienilläkin teoilla suuria muutoksia

EIJA-RIITTA

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ruoantuotannon omavaraisuuden parantaminen ja huoltovarmuuden turvaaminen on yksi suomalaisen yhteiskunnan turvallisuuden kulmakivistä. Maatalouden taloudellisen kannattavuuden vahvistaminen on edellytys sille, että meillä on tulevaisuudessakin kotimaista ruokaa. Maidon, viljan tai lihan alkutuottajan asemaa on parannettava elintarvikeketjussa.

Kotimaisen ruoan arvostus kuuluu puheissa joka puolelle. Niinpä sen tulisi näkyä myös tuottajahinnassa ja reiluissa kauppatavoissa. Kaikkeen ei tarvita suuria muutoksia ja hidasta lainsäädäntöä, vaan jo nopeastikin voidaan tehdä parempia valintoja ihmisten arjessa ja julkisissa elintarvikehankinnoissa.

Meillä on oikeus tietää, mistä lautasella oleva ruoka on peräisin. Alkuperämerkintöjen pakollisuutta kaupoissa ja ravintoloissa on laajennettava. Pienten tuottajien ja elintarvikejalostamoiden mahdollisuuksia saada tuotteitaan kauppojen valikoimiin tulisi parantaa, jotta yrittämisestä maaseudulla tulisi houkuttelevampi vaihtoehto ja kotimaisen elintarviketuotannon monipuolisuus kehittyisi.


Reilua peliä tarvitaan myös julkisiin hankintoihin

Yksi merkittävä epäkohta on mielestäni julkisten hankintojen käytännöt. Kun vaikkapa kouluihin tai laitoksiin tehdään elintarvikehankintoja, on pelkkä hinta liian usein tärkein kriteeri. Suomalaista tuottajaa sitovat erilaiset vastuullisuutta, kuten eläinten hyvinvointia, elintarvikkeiden jäljitettävyyttä ja luonnon kestävää kehitystä kontrolloivat säännöt ja laatuvaatimukset. Pelkkä hinnan vertailu on epäoikeudenmukaista suomalaisia tuottajia kohtaan.

Niinpä kilpailutettavan tuotteen kriteerit tulisi kytkeä samaan lainsäädäntöön, joka sitoo tuottajia Suomessa. Näin voidaan nopeasti parantaa kotimaisen ruoan- ja palveluntuottajan mahdollisuuksia ja osoittaa käytännössä arvostusta viljelijöitä kohtaan.


Löydä kotimainen ruoka -päivä Nivalassa 4.3.2019

Järjestän 4.3. Nivalassa yhteistyössä paikallisen K-Supermarketkauppiaan ja MTK:n kanssa Löydä suomalainen ruoka! –päivän. Päivän aikana on paljon mukavaa ohjelmaa ja arvontoja. Teemme tutuksi suomalaista ruokaa, jota ei aina ole kovin helppoa löytää erilaisten tuotemerkkien paljoudesta. Haluamme helpottaa ihmisten valintoja arjessa ja siten auttaa samalla viljelijöiden ja ruoan jalostajien arkea. Tervetuloa Nivalaan!